Блог

Как да изберем подходящи фотоволтаични панели за нашия дом?

Как да изберем подходящи фотоволтаични панели за нашия дом?

Фотоволтаичните панели са в основата при изграждането на всяка соларна система, която използва слънчевата светлина за генериране на електроенергия. Наричана е още „зелена енергия“, защото процесът по производство на ток е с нулев въглероден отпечатък. Според потреблението – за битови нужди, за производствени или комерсиални цели, се изграждат съответните системи, за да отговорят на мащабите на консумация на енергия.

Поради ценовите колебания на конвенционалната енергия, добивана от традиционни източници, които са изчерпаеми и ограничени, политическата обвързаност, спекулата с цените на ресурсите – нефт, газ, въглища, нуждата от енергийна независимост с мисъл за околната среда е крайно висока.

Има действия, които можем да предприемем за справяне с климатичните промени, енергийната зависимост и ограничаване на вредните емисии – още днес. Ние, от IC Energy, имаме решение и  предоставяме целия цикъл от процеси до самия пуск на системата за производство на чиста електроенергия от слънцето. Ако едно домакинство избере да произвежда собствена енергия от слънцето, то не избира само ниските сметки за ток, а избира и да опази здравето на Земята.

Но какви са видовете соларни панели и как да изберем подходящите за нас?

В общия случай фотоволтаичният панел е полупроводниково устройство и се различава по вида на силициевите клетки.

Те са общо четири вида:

 • монокристални;
 • поликристални;
 • фотоволтаици с PERC технология;
 • тънкослойни.

Mонокристалните и поликристалните слънчеви панели, са изградени от материала силиций, но по различна технология. Това обяснява и различието в ефективността им при улавяне на слънчевата светлина.

Тънкослойните фотоволтаични панели са с ефективност ~ 11%

(Мощността им обаче може да варира, защото нямат стандарт на размера.)

Поликристалните фотоволтаични панели са с ефективност ~ 17%;

Монокристалните фотоволтаични панели са с ефективност ~ 22%.

Монокристалните се обособяват в два вида –  еднолицеви и двулицеви. Двулицевите улавят соларната енергия от двете страни на модула, което ги превръща в по-ефективни. Еднолицевите са предназначени за монтаж на покриви, фасади и тераси, а двулицевите –  за монтаж на земя.

При PERC технологията има добавен т.н. пасивиращ слой на гърба на оборудването, който усвоява повече слънчева енергия и съответно произвежда повече електричество.

Тънкослойните фотоволтаични панели са изградени от по-тънки слоеве материали и са гъвкави. Предлагат се в различни размери, но тяхната ефективност е най-ниска спрямо останалите видове на пазара.

Основните критерии, по които избираме какъв вид да използваме, са факторите бюджет, място на монтаж, мощност.

 • За монтаж на всякакви повърхности и най-достъпна цена – тънкослойни соларни модули.
 • За бюджетна система – монтират се поликристални фотоволтаични панели.
 • За най-висока енергоефективност – решението са монокристалните модели.

От какво зависи колко е ефикасна фотоволтаичната система?

Максималната  ефективност на системата зависи от това дали са взети предвид редица фактори като:

 • определяне на битовата нужда, изчисление и оптимален вариант на соларно оборудване;
 • техническите характеристики на оборудването и размерът на фотоволтаика;
 • метеорологични условия;
 • посока при монтаж и изложение;
 • оптимален ъгъл на закрепяне на панелите;
 • минимизиране на сенчестите места и замърсявания на стъклото;
 • професионален монтаж спрямо инструкциите на производителя.

Как да определим коя соларна система е подходяща?

Съществуват няколко принципа на работа на системите, които зависят и се определят от нуждите на потребление и предпочитания на клиента.

 • Оn-grid система – подходяща е за живота в града и води до намаляване на сметките за електричество. Тя се включва към електрическата мрежа, като генерираното електричество, се използва за личните нужди, но ако то надвишава потребността, излишъкът може да се продаде на доставчика на електроенергия.
 • Оff-grid система – е вариантът за пълна автономност и свобода от електрическите компании. Тя е независима от електрическата мрежа, като при излишък на генерираното електричество от слънчева светлина, той се съхранява в батерии за по нататъшно използване. Тoзи избор е отлично решение за отдалечени места, без достъп до мрежа и за пълна независимост от обществените доставчици на електричество.
 • Hybrid система – съчетава и двете системи.

Как и къде се монтират фотоволтаиците?

При инсталации за къщи, най-често модулите се монтират на наклонени покриви. При наземен монтаж, конструкциите се закрепят към земната повърхност, а върху тях се монтират панелите. Модулите могат да бъдат разположени и на фасадата на сградите.

При избор кои са  най-подходящите фотоволтаични панели и съответно ФЕЦ за Вашия дом, компанията “Ай Си Енерджи“ взима предвид всички фактори. При подготовка на проекта, инженерите ни разглеждат различни сценарии на условията, на които ще бъде подложена соларната система. Така ние сме сигурни, че ще Ви предоставим възможно най-ефективен вариант за Вашите специфични и индивидуални нужди.

Фирмата ни предлага широка гама от продукти и цялостно оборудване за добив на соларна енергия на световнодоказаните марки Luxen и V-TAC.

Ако имате идея или намерение да добивате „зелена енергия“ от слънцето и имате въпроси, свържете се с нас за безплатна консултация. Ние ще Ви предоставим нужната информация и решения за Вашия дом или бизнес.

 

Прочетете още теми в нашия блог тук: https://ic-energy.bg/blog/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *