Блог

On-grid и Оff-grid системи – Какво трябва да знаете?

Фотоволтаичните панели са ефективен начин за получаване на чиста енергия от слънцето и пестене на пари от сметките за електричество. Но как точно функционират on-grid и off-grid системите с фотоволтаични панели? В тази статия ще разгледаме тези два различни подхода към използването на слънчевата енергия, за да можете да направите информиран избор коя е най- подходящата система за вас.

 Как работи on-grid системата?

On-grid системата се нарича още „система за включване към електрическата мрежа” – фотоволтаични панели генерират електричество от слънчевата светлина и го подават директно в електрическата мрежа на вашия град или район. Това позволява на вас да използвате ефективно енергията от слънцето за своите нужди. Ако произведеното количество надвишава това, което ви е нужно, излишъка може да се продаде на вашия доставчик на електроенергия.

как-работи-on-grid-системата

 Как работи off-grid системата?

Off-grid системата с фотоволтаични панели е предназначена за независима от електрическата мрежа употреба. Това означава, че фотоволтаичните панели генерират електричество от слънчевата светлина, което се съхранява в батерии за по- късно използване. Така можете да използвате енергията от слънцето, дори когато слънцето не свети, като например през нощта. Тази система е отличен избор за отдалечени места, където няма достъп до електрическа мрежа, или за хора, които искат да бъдат напълно независими от обществените доставчици на електричество.


как-работи-off-grid-системата

 

Как да изберете правилната система за вас?

Изборът между on-grid и off-grid система зависи от вашите нужди и предпочитания. Ако живеете в града и искате да намалите сметките си за електричество, on-grid системата е подходяща за вас. Ако обаче търсите пълна независимост и свобода от електрическите компании, off-grid системата ще отговори на вашите изисквания.

В заключение можем да кажем, че за да спестите пари от сметките си за електричество – и двете фотоволтаични системи са чудесен начин да се получава чиста енергия от слънцето. Независимо коя система изберете, тя ще намали сметките ви за електричество и същевременно ще помогнете за опазването на околната среда.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *